15.08.2024

Altın Daha Kaç Zirve Görür?

Dikkatli gözler, gümüşün nasıl son 11 yılın en yüksek fiyatlarına ulaştığından bahsettiğimiz Gümüşün Altın Çağına Davet başlıklı yazımızda, bu yıl altından da büyük bir yükseliş bekleyen uzman yorumlarını mutlaka görmüştür. Yılın son çeyreğine adım attığımız şu günlerde, altının tüm bu beklentileri karşılamakla kalmayıp aştığını da rahatlıkla söyleyebiliriz. Kısacası 2024 tam anlamıyla değerli metallerin yılı oluyor ve gümüşten sonra altının rekor yükselişi hakkında da bir şeyler söylemenin vakti geldi!

Gelin, bu yükselişin ardında yatan nedenlere, uzman yorumlarına ve yakın gelecekteki beklentilere kısaca bir bakış atalım...

Altın Neden Sürekli Yükseliyor?

Sosyal medyada “altından bir rekor daha” başlıklı haberleri neden çok sık görmeye başladık? İşte değerli metal altının yükselişinin başlıca sebepleri…

 

Ekonomik Belirsizlik & Jeopolitik Gerilimler

Daha önceki yazılarımızda; altının özellikle de diğer yatırım ve birikim araçları ile kıyaslandığında ne kadar stabil olduğundan, bu yüzden de tarih boyunca jeopolitik belirsizlik ve ekonomik kriz dönemlerinde her zaman bir güvenli liman görevi gördüğünden bahsetmiştik. Altında gördüğümüz yükselişin temel sebeplerinden bir tanesinin bu olduğunu söyleyebiliriz. Everbank’ın Dünya Piyasaları Başkanı Chris Gaffney’ye kulak verelim:

“Altın, ekonomik belirsizlikten korunmak için kullanılan bir araçtır, ve tarihe baktığımızda savaş dönemlerinde hep iyi performans göstermiştir. Aynı zamanda, altın geleneksel olarak enflasyona karşı da bir koruma aracı olarak görülür. İnatla yükselen enflasyon seviyeleri de, yatırımcıları artan fiyatlardan korunmanın bir yolu olarak bu sağlam varlığı portföylerine eklemeye teşvik ediyor.”

Faiz İndirimleri

Faiz oranlarının düşmesi de altının yükselmesinde önemli rol oynuyor. Amerikan Merkez Bankası (Fed – The Federal Reserve System), bir yıldan uzun süre boyunca enflasyonu düşürebilmek adına faiz oranlarını yükseltmişti. Bu strateji sonuç vermeye başlayıp fiyatlar biraz kontrol altına alındıktan sonra ise, faiz oranlarının düşeceği ön görülmeye başladı. Altın, faiz ile ters orantılı olduğu için de, faiz indirimi beklentileri, altın fiyatlarının yükselmesini sağladı.

Merkez Bankası Alımları

Global çapta merkez bankası alımları da altın fiyatlarındaki yükselişim bir başka nedeni… Bugün, başta Çin olmak üzere pek çok merkez bankasının, dolara olabildiğince az bağımlı kalabilmek adına yüklü miktarda altın alımı yaptığını görüyoruz.

Bunların yanı sıra, J.P. Morgan’a göre, veriler fiziksel altın sahiplerinin de altınlarını satmaya fazla yanaşmadığını -anlaşılır şekilde- gösteriyor. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda, altın fiyatlarının rekor seviyelere çıkması hiç de sürpriz olmadığı gibi, bir sonraki alt başlıkta da bahsedeceğimiz üzere daha büyük yükselişler de bizi bekliyor diyebiliriz.

Ama son olarak, altının ne kadar stabil olduğunun en güzel ve güncel örneklerinden bir tanesine bakalım… 5 Ağustos 2024 tarihinde Japonya’da başlayan Kara Pazartesi (Black Monday) dalgasından bahsediyoruz. O gün Japonya borsası 1987’den beri yaşadığı en büyük tek günlük düşüşü görerek %13 değer kaybetti. ABD ekonomisinin güven vermemesi, Ortadoğu’daki çatışmaların büyüyeceği korkusu gibi etkenlerin de rol oynadığı, Borsa İstanbul’u ve kripto paraları da sert bir şekilde etkileyen tarihi düşüş karşısında, altın en az etkilenen değerlerden biri olarak ne kadar güvenilir olduğunu bir kez daha gösterdi.

 

Altının Geleceği Daha da Parlak Olabilir!

Pek çok uzman, yakın geleceğe ve trendlere baktığında, altının bu hızlı yükselişi istikrarlı bir şekilde sürdürebileceğini düşünüyor. Hatırlayacak ve hatırlatacak olursak, Coral Gables Trust’ın Başkan Yardımcısı Michael Unger, geçtiğimiz aylarda, altın fiyatının yükselmeye devam edip 2,400 – 2,500 dolar arasında değerlere ulaşacağını söylemişti:

“Bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyesine yükselen altın; jeopolitik meseleler, Merkez Bankası’nın faiz oranları ve enflasyon konusundaki duruşu ve yaklaşan seçimimiz etrafındaki artan belirsizlik tarafından beslenerek daha da güçlenebilir. Bu baskıların yılın geri kalanında artma olasılığı göz önüne alındığında, yatırımcılar ve merkez bankaları, portföylerini enflasyona ve istikrarsız piyasalara karşı korumak için altını tercih etmeyi muhtemelen sürdüreceklerdir.”

Şu anki altın ONS fiyatının 2,400 dolar barajını zaten geçtiği düşünülürse, altının Unger’in beklentilerini aşmasının gayet mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Hatta Citi’nin Emtia Stratejisti Aakash Doshi’nin, ilk başta kimine pek gerçekçi gelmeyecek şekilde altın fiyatının 2025 yılında 3000 doları dahi bulabileceği tahmini, artık gayet olası duruyor:

“Altın fiyatları; merkez bankalarının alımlarını ciddi oranda yükseltmesi, stagflasyon, ya da global çapta ciddi ekonomik durgunluk gibi senaryoların gerçekleşmesi halinde %50 gibi bir oranda artabilir.”

JP Morgan ise, Amerikan Merkez Bankası’nın kasım sonunda faiz oranlarını düşüreceği ön görüsüyle, bu yılın sonunda altının altın ONS fiyatının yeni bir rekor kırarak 2,500 doları bulacağını düşünüyor.

Kısacası, altının yılın son çeyreğinde yepyeni rekorlar kırması mümkün görünüyor. Bu gelişmeleri göz önüne alan dikkatli yatırımcıların da, altın alımlarını sürdürerek sürece katkı sağlayacağını söyleyebiliriz.

Altın Biriktirmeye Başlamanızın Tam Zamanı!

Kriz ortamında birikim yapmak yalnızca mümkün değil, aynı zamanda bir gereklilik! Altın da, az önce anlattıklarımızın da doğruladığı üzere, bu çalkantılı dönemde birikim yapmak için ideal tercih olarak ön plana çıkıyor. Dolayısıyla siz de kriz ortamında finansal güvenliğinizi sağlamak, geleceğe umutla bakabilmek istiyorsanız, 20.000’i aşkın Minted’lı arasına katılmanızın zamanı çoktan gelmiş diyebiliriz!

Minted’ın ücretsiz mobil uygulaması ile, 0,1 gr gibi çok küçük tutarlardan başlayarak altın alımı yapabilir, düzenli birikim yapmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca Minted ile biriktirdiğiniz altınlarınızı, dilerseniz Türkiye’nin her yerine sigortalı kargo güvencesiyle sipariş edebilir, Nadir Metal Rafineri sertifikalı fiziki altınlarınıza kavuşabilirsiniz.

Kredi kartı ile 7/24 altın alışverişi, otomatik birikim, ücretsiz altın ve gümüş transferi gibi özellikleriyle birikim yapmayı hiç olmadığı kadar kolay ve güvenli hale getiren Minted’la tanışmak için, aşağıdaki linklere tıklayın, finansal geleceğinizi güvence altına almaya hemen başlayın!

Minted App Store  

Minted Google Play