07.05.2022

Altın Tarihinin Dönüm Noktaları

Altın tarihinin dönüm noktaları. 

 

Altın binlerce yıldır mücevher, para ve putlar gibi nesneler yapmak için kullanıldı. Yıllar geçtikçe altının kullanım şekli değişti. Bununla birlikte, aileler özgürlüklerini güvence altına almak ve servetlerini artırmak için Altın almaya devam etti. 

 

Tarih perspektifinden bakarak, geçmişi ve günümüzü daha iyi anlayabilir, bu sayede de geleceğe dair net bir vizyon edinebiliriz. O halde altın tarihinin dönüm noktalarına göz atalım: 

 

1961: Altın sahibi olmak hem Amerika Birleşik Devletleri'nde hem de denizaşırı ülkelerde yasaklandı. 

 

Amerika Birleşik Devletleri Darphanesi, Amerika Birleşik Devletleri Hazinesi tarafından altın bulundurma lisansı verilen kişilerden altın satın alma ve bu kişilere altın satma programını sonlandırdı. Banknotların artık altınla desteklenmeyeceği duyuruldu. 

 

1968: Londra Altın Piyasası, altın talebindeki artış nedeniyle iki haftalığına kapandı. Altın havuzunun yöneticileri artık serbest piyasada altın alım satımı yapmayacaklarını açıkladılar. 

 

Aralık ayında Amerika Birleşik Devletleri, Washington'da imzalanan Smithsonian Anlaşması kapsamında, altının resmi dolar fiyatını ince ons başına 38 dolara çıkararak para birimini devalüe etti. 

 

15 Ağustos'ta Amerika Birleşik Devletleri, tüm altın alım satımlarını sonlandırdı ve bu nedenle, resmi olarak bulundurulan yabancı paraların ABD dolarına dönüştürülmesine son verdi.

 

1971: Nixon Şoku. Bretton Woods Anlaşması kapsamında altınla dolar arasında kurulan bağlantıya ABD Başkanı Richard Nixon son verdi. Dolar, üye devletlerin para birimlerini destekleyebileceği tek para birimi olmanın yanı sıra, bir rezerv para birimi haline geldi. 

 

Haziran ayına kadar, Londra altın piyasası fiyatı ons başına 120 doların üzerine çıktı. Japonya altın ithalatı yasağını kaldırdı. 

 

1973: Amerika Birleşik Devletleri, 13 Şubat tarihinde doları bir kez daha devalüe etti ve altının res dolar fiyatının ince ons başına 42,22 dolara çıkarılacağını duyurdu. Dolar satılmaya devam etti ve nihayetinde, altın fiyatından bağımsız olarak tüm para birimleriyle serbestçe işlem yapılmasına izin verildi. 

 

1974: Amerikalıların mücevher haricinde altın sahibi olmalarına izin verildi. 

 

1975: New York'taki Ticaret Borsası ve Chicago'daki Uluslararası Para Piyasası ve Ticaret Kurulu, teslimatı ileride yapılmak üzere altın alıp satmaya başladı. 

 

1978: ABD dolarının değer kaybetmesi nedeniyle altına büyük talep oldu. Amerika Birleşik Devletleri'nde altının res fiyatı Kongre tarafından iptal edildi. Hükümetler, özel piyasalarda altın alım satımı konusunda tam özgürlüğe sahip oldu. 

 

1980: 21 Ocak 1980 tarihinde altın, New York'ta gün içinde 870 dolar gibi yüksek bir değere ulaştı ve yılı 591 dolardan kapattı. 

 

1987: 19 Ekim 1987 tarihinde dünya genelinde borsalar hızlı bir geri dönüşle karşılaştı; çalkantılı yatırım piyasaları, altın alım satım faaliyetinin artmasına neden oldu. Son kullanıcılar arasında altın talebini korumak ve büyütmek için Dünya Altın Konseyi kuruldu.

 

1990: ABD, dünyanın en büyük ikinci altın üreticisi olarak Rusya'yı geride bıraktı. 

 

1999: Avro, rezervlerinin %15'ini altın olarak tutan yeni bir Avrupa Merkez Bankası tarafından desteklenen, Avrupa geneli bir para birimi olarak belirlendi. 

 

Altın Enstitüsü Yönetim Kurulu, 2002 yılında kurulun feshedilmesi yönünde oy kullandı. 

 

2010: Zoellick, 1971 yılında sona eren ve dolar ve diğer para birimlerinin altının değerine sabitlendiği savaş sonrası Bretton Woods Sisteminden bu yana yürürlükte olan mevcut dalgalı döviz kuru sisteminin değiştirilmesi gerektiğini belirterek altın standardına dönüşü savundu.

 

2020: Koronavirüs pandemisinin ortasında altın fiyatları %53 artarak, 2011 yılının ons başına 1.920,30 dolar rekorunu kırdı ve tüm zamanların en yüksek fiyatı olan 1.943 dolara ulaştı.

 

Sonuç: 

 

2022'de miyiz yoksa 2020'nin devamında mı? Öyle olsa dahi Altın, pandemide ve diğer tüm krizlerde çok iyi performans gösterdi. 

Fiziki altınınız varsa içiniz rahat olsun, yoksa da şimdi Minted Uygulamasını indirip ayda 250 gibi küçük tutarlarla zahmetsizce servetinizi biriktirmeye başlayabilirsiniz!