01.05.2022

Dünyadaki Altın Nerede Tutuluyor?

Dünyadaki Altın Nerede Tutuluyor?  

 

Uzun yıllar boyunca tonlarca altın çıkarıldı. Araştırmacılar, gazeteciler, yatırımcılar ve külçe altın satıcıları, dünyadaki tahmini toplam yer üstü altın miktarını sürekli olarak izliyor. Şu soru hâlâ geçerliliğini koruyor: Tüm bu altın nerede tutuluyor? Muhtemelen çoktan tahmin etmişsinizdir, bu sorunun kısa ve net cevabı "merkez bankaları" (bu konuya daha sonra değineceğiz). Fakat daha da önemlisi, nerede olduğunu sormadan önce tutulan altının miktarını sormamız gerekiyor. 

 

"68 fit küp" teorisi

 

Bu teori sıklıkla yatırımcı Warren Buffett'a atfedilir. Altın yatırımlarının avantajları ve dezavantajları üzerine sunduğu incelemeyle bilinen Buffett, madencilikle çıkarılan toplam altın miktarının 68 fit küplük bir kalıba sığacağını öne sürüyor. Bu iddia elbette, altın yatırım camiasında Buffett'ın haklı olup olmadığına dair bir yankı uyandırdı. Onun iddialarını teyit edemesek de araştırmamızı yaparken genellikle bildirilenden daha fazla altın olduğunu öğrendiğimizde şaşırmadık.

 

Yine de diğer hesaplama verilerine bir göz atalım. Thomson Reuters, dolaşımda 171.300 ton altın olduğunu öne süren bir araştırma sundu. Bu sayıdan etkilenmediyseniz sorun değil çünkü Golf Standard Institute'ün daha büyük bir tahmini var. Golf Standard Institute'e göre piyasada yaklaşık 2,5 milyon tondan fazla altın var. 

 

Şimdi en önemli kaynağa gelelim. Dünya Altın Konseyi 2019 yılında, bugüne kadar çıkarılan altın miktarının toplam 190.040 metrik ton olduğunu ve bunun 7,5 trilyon dolara karşılık geldiğini tahmin etti. Dolaşımda ne kadar altın olduğunu asla kesin olarak bilemeyeceğiz fakat şunu söyleyebiliriz ki bu miktar EPEY FAZLA. 

 

 

Merkezi Bankalar ve Altın 

 

Yabancı para birimleri, hisse senetleri veya tahvil bonolarının aksine, altının değeri, ekonomik krizlerden etkilenmez. Dolayısıyla bu değerli metal, birçok ulusal merkez bankası rezervinin, bir ülkenin para arzının genişlemesine yardımcı olan önemli bir parçasıdır. 

 

Peki dünyadaki merkez bankaları altını nasıl yönetiyor? 

 

Avrupa Ülkeleri

 

Birçok Avrupa ülkesi (Avrupa Merkez Bankası dahil), toplam 1.885,3 ton altın sattıkları geçtiğimiz yirmi yıl içinde altın varlıklarını yaklaşık %15 oranında azalttı. 

 

Buna rağmen İtalya, Almanya ve Fransa gibi bazı Avrupa ülkeleri hâlâ en büyük altın rezervlerinden bazılarına sahip. İtalya, geçtiğimiz 20 yıl içinde altın varlıklarına hiç dokunmadı. 

 

2014 yılının Mayıs ayında Avrupa Merkez Bankası, diğer 20 Avrupa merkez bankasıyla birlikte dördüncü Merkez Bankası Altın Anlaşması'nın imzalandığını duyurdu. Bu anlaşmada, belirtilen merkez bankalarının önemli miktarda altın satmayacağı beyan edildi. Bununla birlikte anlaşma, beş yıl sonra 2019 yılının Temmuz ayında sona erdi ve altın üreticilerinden yatırımcılara ve tüketicilere kadar piyasanın tüm yönlerine istikrar getirdiği için bu anlaşma kesinlikle başarılı oldu. Anlaşma sona ermiş olmasına rağmen, Avrupa Merkez Bankası, bu uygulama ekonomileri için çok yararlı olduğundan, bundan sonra da önemli miktarda altın satmayacaklarını doğruladı. 

 

 "Anlaşma tarafları, uygulama varlık çeşitlendirme avantajları sağlamaya devam ettiğinden ve mevcut durumda taraflardan hiçbiri önemli miktarda altın satmayı planlamadığından, altının hâlen küresel para rezervlerinin önemli bir unsuru olduğunu teyit etmektedir."

– ECB

 

 

Küçük Ülkelerden Büyük Alıcılar

 

Büyük ülkeler altınlarını korumaya çalışırken, küçük ülkeler de değerli metal rezervlerini artırmaya çalışıyor. Bu doğrultuda Kazakistan, Kamboçya, Katar, Özbekistan ve Belarus gibi ülkeler GSYİH'lerine göre büyük miktarlarda altın satın alıyorlar. Bu ülkelerin hiçbiri ilk 50 nominal GSYİH arasında yer almasa da, merkezi banka rezervlerinin değeri geçtiğimiz 20 yıl boyunca biriktirdikleri altın sayesinde önemli ölçüde artmakta. Hatta Özbekistan gibi bazı ülkeler, altın üretimini ekonomilerinin temel bir unsuru haline getirmeye yöneliyor.

 

 

Altın bir ülkenin ekonomisinin kaderini belirleyebilir

 

Hatta ekonominin ne kadar sağlıklı olduğunu altın fiyatına bakarak söyleyebilirsiniz. Bu sarı metal, Koronavirüs krizinde daha da baskın hale geldi çünkü bir miktar tasarruf yapmayı mümkün kılan tek varlık oldu. Ülkeler uzun yıllardır altın biriktirmeye çalışıyor olsa da bu işe daha yeni başladıklarını söyleyebiliriz. 

 

Sonraki yazımızda altın piyasası üzerinde en büyük hakimiyete sahip olan ülkeyi ele alacağız, bizi izlemeye devam edin! Fakat o zamana kadar, altın gibi parlak geleceğinizi planlamak için en avantajlı tekliflerimize göz atın. Sadece 250 ile başlayan tutarlarla, sözleşme yok, yükümlülük yok, sadece fiziksel altın var!