16.04.2022

Altına Dair Bilinmeyen 20 Şaşırtıcı Bilgi

Altına dair bilinmeyen 20 şaşırtıcı bilgi.



Altın tarih boyunca daima zenginliğin bir sembolü olarak görülmüştür. Teknoloji ve bilim anlamında ilerlemiş olsak da altın, zarafet sembolü statüsünü korumayı başarmıştır. Bu sarı metal, bir milyarderin net servetinin kaderini belirleyebilir; bunu biliyoruz. Fakat bunun yanı sıra, altın hakkında muhtemelen bugüne kadar bilmediğiniz şaşırtıcı bilgiler var. O halde lafı fazla uzatmadan altına dair şaşırtıcı 20 bilgi paylaşalım. 



1. "Altın" kelimesi, Germen dilinde sarı anlamına gelen "gulþa" kelimesinden gelir. Yani altın, adını en baskın özelliği olan renginden almıştır. 


2. Altın, yedi kıtanın HEPSİNDE bulunur ve insanlar madencilikle neredeyse 200.000 ton altın çıkarmıştır. 


3. Dünyanın ilk saf altın sikkeleri, M.Ö. 540 yılında Lidya Kralı Krezüs tarafından imal ettirilmiştir.


4. Dünyadaki okyanuslarda 10 milyar ton altın olduğu tahmin ediliyor ancak altın o kadar dağınık halde ki ne yazık ki madencilikle çıkarılması imkansız. 


5. Olimpiyatlarda takılan altın madalyalar, günümüzde en az %92 oranında gümüş ve en az 6 gram altından yapılıyor. Bununla birlikte, Olimpiyatlarda takılan altın madalyalar 1912 yılına kadar saf altından yapılıyordu. 


6. Altın genellikle, yeniden kullanılmak üzere eritilip saflaştırılan bir metaldir. Yani altın yüzüğünüzün sizden önceki sahibi çok havalı birisi olabilir! 


7. Altının bir metal olarak sert bir dokuya sahip olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat saf altın aslında o kadar yumuşaktır ki ellerinizle şekil verebilirsiniz.


8. Altının enjekte edilebildiğini biliyor muydunuz? İltihabı azaltmak için bazı romatoid artrit hastalarına sıvı altın enjekte edilir. 


9. Altın, tüm metaller arasında, yatırım amacıyla en çok tercih edilen değerli metaldir.


10. Dünyanın ilk altın otomatı 2010 yılında Abu Dabi'de kullanıma sunuldu. Bu altın kaplama otomat, altın fiyatlarını güncel piyasa değerini yansıtacak şekilde dakikada bir güncelliyor.


11. Guinness Rekorlar Kitabı'na göre dünyanın en büyük altın sikkesi Viyana Filarmoni sikkesidir. Bu büyük sikkenin çapı 3,7 cm, toplam ağırlığı ise 31,1 gramdır. Diğer bir deyişle, muazzam büyüklüktedir. 


12. Kimilerinin cildi metalden (nikel veya gümüş gibi) tahriş olur. Fakat saf altın o kadar güvenlidir ki ciltte hiçbir reaksiyona yol açmaz.


13. Saf Altın yenilebilir olduğundan, az miktarda tüketilebilir ve genellikle yiyeceklere ve lüks içkilere eklenir. 


14. Elektronik cihazların belirli bir oranda altın içerdiğinden bahsetmiştik. Peki ortalama insan vücudunda 0,2 mg altın bulunmasına ne dersiniz?


15. Günümüz itibarıyla Çin, en büyük altın üreticisidir ve aynı zamanda altın talebi açısından dünyanın en büyük tüketicisi konumundadır. Bununla birlikte Güney Afrika, son 100 yılın en büyük altın üreticisi olmuştur. 


16. Astronotların gözlerini güneşten korumak için astronot kasklarının vizörlerinde altın bulunur. 


17. Fotoğrafçılık alanında altın, stabil zengin renklere sahip tonerler üretmek için kullanılır. 


18. Altın iyi bir elektrik ve ısı iletkeni olarak kullanılabilir.


19. 2005 yılında tasarımcı Ken Courtney ve sanatçı Tobias Wong, 24 karat altından yutulabilir haplar üretti. 20 mm'lik hapların her biri 425 Amerikan doları gibi cüzi bir fiyattan satılıyor. Bu teklifi kaçırmayın deriz! 


20. Dünyanın "en pahalı kapkekini" duydunuz mu? Bloomsbury, Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de "Altın Anka Kuşu" adını verdiği, yenilebilir altından bir kapkek yaptı. Bu kapkekin değeri 28 Amerikan doları. 



Altın, parasal değeri ve mücevherat yapımında kullanımıyla bilinse de, bunların ötesine geçtiğini bilmek oldukça şaşırtıcı. Sizi en çok şaşırtan bilgi hangisi oldu? Bizimle paylaşmanızdan çok memnun oluruz.