10.05.2022

Altının Şaşırtıcı Kullanım Alanları

Altının Şaşırtıcı Kullanım Alanları

Altın, ekonomimizde ve kültürümüzde önemli bir yere sahip. Altın sahibi olmak ayrıcalıktır. Altın madalya almak, hatta birinin size altın kalpli olduğunuzu söylemesi bir onurdur. Altına hayır demek neredeyse imkansız. Hepimiz altını finansal yönüyle veya mücevherlerden tanıyoruz ancak çok az kişi altının farklı kullanımlarını biliyor. Bu yazının amacı da bu! İşte altının sizi şaşırtacak 5 farklı alanda kullanımı:

 

 

Cilt Bakımında Altın

 

Şu zamanlarda alternatif cilt bakımı yöntemleri en gündemdeki konulardan biri. Kozmetik mağazalarının rafları egzotik malzemeler içeren cilt bakımı ürünleriyle dolu. Ancak son zamanlarda altın, göz kremlerinden temizleyicilere kadar tüm cilt bakımı ürünlerinde yerini alıyor.

 

Peki neden? İki kelimeyle özetleyelim: Altın nanopartikülleri. 

 

Dünyaca ünlü markalar artık krem ve losyonlarında altın nanopartikülleri kullanıyor. Bu şirketler, altının yaşlanma karşıtı etkilerinden, cilt elastikiyetini ve kan dolaşımını iyileştirdiğinden bahsediyor. 

 

 

Siz ne dersiniz bilmiyoruz ama bizce bu adeta yeni bir bilgi madeni! 

 

Elektronik alanında altın 

 

Altın, elektronik bileşenlerin üretiminde sıklıkla kullanılır. Dizüstü bilgisayardan, akıllı telefonlara, televizyondan ve oyun konsollarına kadar birçok üründe yer alır. Aslında çoğu elektronik cihaz bu değerli metalden belirli bir miktar içerir. Örneğin her cep telefonunda, pil ve şarj noktalarının etrafında 0,034 gram altın kaplama bileşen bulunur.

 

Bununla birlikte, üreticilerin altına yönelik sürekli artan talebinin asıl nedeni altının çevresel olarak sürdürülebilir olmasıdır.

 

Çünkü elektronik atıklar, ABD Çevre Koruma Ajansı'na göre, diğer atıklardan 2-3 kat daha hızlı büyüyor. 

Altının varlığı elektronik ürünleri geri dönüştürmeye yönelik gitgide yayılan bir eğilimi desteklemeye yardımcı oluyor. Hatta elektronik ürünlerde altın kullanılmasaydı, geri dönüşümün neredeyse hiçbir ekonomik dayanağı olmazdı. 

 

O halde altının günümüzde dünyayı kurtardığını söylersek belki de abartmış olmayız. 

 

 

Aeronotik alanında altın

 

Astronot kasklarının ön panellerinde altın bulunur ve ilginçtir ki bunun gösterişle ilgisi yoktur. 

 

Peki astronotların vizörleri neden altın?

 

Bugüne kadar tasarlanmış her uzay giysisinde, soğutma ve radyasyon gibi birçok farklı sorun dikkate alınmıştır. Fakat mühendislerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri, astronotların uzayda görmesini sağlamaktır. 

 

Elbette bunun nedeni, güneş sistemimizdeki en büyük nesne olan güneşin ta kendisidir. Güneş o kadar parlaktır ki ufak gezegenimizden bile görünür, bir de uzayda ne kadar göz kamaştırıcı olacağını düşünün! 

 

Bu yüzden, astronotların kör olmasını engellemenin bir yolu olmalı. Altından üretilmiş vizörler tam da bu amaca hizmet ediyor! 

 

Sonuç olarak NASA teknisyenleri, altının UV Işınlarını önlemede o kadar iyi olduğunu düşünüyorlar ki altını astronot kaskı vizörlerinde kullanıyorlar. 

 

Şimdi şunu sorma zamanı: Altının yapamadığı bir şey var mı?

 

 

Dişçilikte altın 

 

Diş dolgusu olarak demir kullanıldığını hayal edebiliyor musunuz? Biz cevap verelim, bu imkansız!

Demirin tadından şikayetçiyseniz ve diş hekiminiz demirci aletleri kullanmıyorsa mümkün değil. Altın, üstün performansı ve estetik cazibesi sayesinde dişçilikte de kullanılıyor. Bu yeni bir haber değil. Altının dişçilikteki kullanımının M.Ö. 700 yılına kadar uzandığı ve 1970'li yılların sonlarına kadar bolca kullanıldığı bilinen bir gerçek. O dönemde yükselen altın fiyatları, yedek materyallerin evrimini harekete geçirdi. Buna rağmen altın, dişçilik alanında yeniden parlamaya başlıyor. 

 

Peki altın dişçilikte nasıl kullanılıyor?

 

Altın alaşımları kronlarda, dolgularda, ortodontik aletlerde ve daha birçok malzemede kullanılır. Bu alaşımlar, ufalanma veya kırılma ihtimallerinin düşük olması sebebiyle tercih edilir. Ayrıca bazı diş hekimleri, kimyasal olarak inert olduğu ve alerjik olmadığı için bu alaşımlarla daha kolay çalışmaktadır.

 

Üstelik altın diş aksesuarları da mevcut, parıltıdan hoşlanıyorsanız bu aksesuarlara bir göz atmalısınız. 

 

İşte asıl beklediğiniz şaşırtıcı kullanıma geldik! 

 

 

Yemekte Altın

 

Yemekte yenilebilir altın kullanımı, enerjiyi artırmak ve kişinin zenginliğini sergilemek adına, binlerce yıl öncesinden fine dining ortamlarına kadar uzanıyor.

 

Bu uygulama evrilerek günümüze ulaştı ve artık dünyanın dört bir yanında şefler, fine dining'den fast food'a kadar birçok mutfakta yenilebilir altın kullanıyor. Altın müşterinin gözünü kamaştırmak ve müşteriyi memnun etmek için kullanılıyor. Yemekten keyif almak söz konusu olduğunda en önemli duyulardan biri olan göze de hitap ediyor.

 

Dünya genelinde restoranlar artık bu değerli metali sosisli sandviçlere, hamburgerlere, suşiye, hatta dönere bile ekliyor.

 

Altın, pasta ve tatlıların üzerinde süsleme olarak da kullanılıyor. Bunun yanı sıra, şekerleme veya çikolatanın üzerini kaplamak, süsleme veya üzerine serpme için de kullanılıyor. 

 

Belki de şunu merak ediyorsunuzdur; PEKİ ALTIN YEMEK GÜVENLİ Mİ?

 

Evet! Nadir bir altın alerjisinden şikayetçi olmadığınız sürece saf altını yemek güvenlidir. Sindirim sürecinde emilmediği için endişelenmenize gerek yok. 

 

Biliyoruz, sormadınız ama yine de altının tadının neye benzediğini söylemek istiyoruz! 

 

Sizi hayal kırıklığına uğratmak istemeyiz ama altın yiyeceklerle bir araya geldiğinde tatsızdır. Genellikle estetik yönü nedeniyle ve lüks bir şeyler yemelerini sağlayarak müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılır.

 

Altın, ilk zamanlardan bu yana dünyanın dört bir yanında daima güçlü oldu ve ortadan kaybolmayacağı da kesin. Altına yatırım yapmak istiyorsanız sizin için bir ipucumuz var (Minted'a göz atın).