20.05.2022

Ayrıntılarıyla NFT'ler

Ayrıntılarıyla NFT'ler. 

 

Son zamanlarda, blok zinciri haberlerinde adeta bir patlama yaşandı ve bir uçan bebek GIF'inin veya LeBron'un tek elle smaç yaptığı bir videonun neden milyonlarca dolara satıldığını merak etmeye başlandı. Siz de NFT'nin ne olduğunu merak ediyor musunuz? Bu yazı tam size göre! 

 

NFT'nin Anlamı Nedir?

 

NFT'ler (Non-fungible tokens - Değiştirilmesi mümkün olmayan dijital varlıklar) "Değiştirilebilir" ifadesi, aynı ürünle takas edilebilen bir üründe olduğu gibi değiştirmeyi ifade eder. Kağıt paralar değiştirilebilirdir. Buna karşılık, Mona Lisa değiştirilemez. Diğer bir deyişle, Louvre'u ziyaret edip tabloyu başka bir resimle değiştirmeyi teklif edemezsiniz. 

 

 

NFT'lerin işleyişi nasıldır?

 

NFT'ler, blok zinciri olarak da bilinen ağ bağlantılı bilgisayarlarda bir işlem kaydıyla birlikte depolanan dijital varlıklardır. Blok zinciri, herkesin NFT'nin orijinalliğini ve kime ait olduğunu doğrulamasına olanak tanıyan halka açık bir hesap defteri görevi görür. Dolayısıyla, bir emtia alınıp satıldığında, işlem kayıtları dijital bir hesap defterinde kayıt altına alınır.

 

NFT trendi, profesyonel koleksiyoncuların uzun zamandır görmezden geldiği veya özgün eserlerinin takdir edilmesini isteyen dijital sanatçılar için harika bir seçenektir. Diğer yandan NFT'ler, çevre üzerinde çok olumsuz bir etkiye sahiptir. Altyapısında yer alan ağı desteklemek için gereken bilgi işlem gücü, bir yılda neredeyse tüm Arjantin'in kullandığı enerjiye karşılık gelir.

 

 

Ne tür sanat eserleri NFT olarak satılabilir? 

 

NFT'ler, resim, müzik veya GIF gibi dijital herhangi bir varlık olabilir ancak son zamanlarda heyecan yaratan konu dijital sanat satışıdır. Bu durum tuhaf görünse de kimileri bu tür emtialar yaratıp bunlara yatırım yaparak bol sıfırlı kazançlar elde ettiler. 

 

 

O halde şunu sormalıyız: Sanat koleksiyonerliğinin yeni biçimi NFT'ler mi?

 

Geleceği kimse önceden bilemez fakat bazıları bunu gönülden istiyor. Özellikle, Grimes'ın 50 saniyelik bir videosuna neredeyse 390.000 dolar veya Beeple'ın bir videosuna 6,6 milyon dolar ödeyenler için durum böyle. 

 

Aynı esere, eseri milyonlarca dolar karşılığında satın alan kişiyle aynı dosyaya sağ tıklayıp indirerek sahip olunabilse de eserin mülkiyeti yalnızca eseri yaratan kişiye ait. Gerçek dünyada sanat koleksiyonerliği açısından bakarsak herkes bir Mona Lisa baskısı satın alabilirö fakat orijinali yalnızca bir kişiye ait olabilir.

 

Son olarak, NFT'lerden nasıl faydalanabilirsiniz? 

 

Bu durum sanatçı mı yoksa alıcı mı olduğunuza göre değişir. 

 

Eğer bir sanatçıysanızç

 

Öncelikle, tebrikler! NFT'ler, piyasada pek yeri olmayabilecek işleri satmanın yollarından biridir. Örneğin, yeni bir dijital fikir buldunuz diyelim, bunu nerede satacaksınız? Yanıtı düşünürken, NFT yaratmanın ve satmanın da bir maliyeti olduğunu aklınızda bulundurun. Fakat NFT'nizi satacak kadar şanslıysanız her defasında size belirli bir yüzde ödenir. 

 

Eğer bir satıcıysanız.

 

Sanat eseri satın almanın en belirgin avantajlarından biri, hoşunuza giden sanatçıları finansal olarak desteklemenizi sağlamasıdır ve bu durum NFT'ler için de geçerlidir. Bir NFT satın aldığınızda genellikle, resmi çevrimiçi yayınlama veya profil fotoğrafınız yapma gibi bazı temel kullanım haklarını edinirsiniz. Ayrıca bir blok zinciri girişinin desteğiyle, esere sahip olmayla övünme hakları da söz konusu.

 

 

Sonuç olarak;

 

Servet kazanmak ve portföyünüzü çeşitlendirmek, özellikle de enflasyonun son zamanlarda her şeyin fiyatını artırdığı düşünülürse başta gözünüzü korkutabilir. Bununla birlikte, planlar ve bilgiler eşliğinde Minted, altın biriktirerek sağlam bir gelecek inşa etmenize yardımcı olabilir.

 

 Minted, sözleşme veya minimum bağlı satış dönemi olmaksızın, tamamen esnek bir aylık plan sunar. Üstelik dilediğiniz zaman değerli metal satın alımlarınızın üzerine ekleme yapabilirsiniz. Şimdi Minted Uygulamasını indirin ve bizimle gelişmeye başlayın çünkü finansal özgürlük, paranın satın alabileceği en iyi şeydir.