02.02.2023

Dünyanın en fazla altın rezervine sahip 10 ülkesi

Altına yatırım yapmak, zor kazanılan paranızı güvence altına almanın en sürdürülebilir ve güvenli yoludur. Nedeni basit: Altın en değerli metallerden biridir ve bu yüzyıllardır herkes tarafından kabul görmüştür. Diğer yandan altın her zaman güçlü bir ekonominin simgesi olmuştur. En yüksek altın rezervine sahip ülkeler aynı zamanda dünyanın en zengin ülkeleridir. Büyük altın rezervleri ülkelerin finansal krizlerle başa çıkmalarına yardımcı olur.

Dünya Altın Konseyi verilerine göre küresel altın talebi geçtiğimiz yıl çok büyük bir yükseliş trendine girdi. Bu talep 1967 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. Öyle ki sadece üçüncü çeyrekte merkez bankaları yaklaşık 400 ton altın aldı. Bu rakam 2000 yılından bu yana bir çeyrek dönemde satın alınan en yüksek miktar olarak kayıtlara geçti. Global çapta devam eden finansal krizler ve enflasyonist ortam ülkelerin merkez bankalarının altına olan ilgisinin artmaya devam edeceğini gösteriyor. Gelin Dünya Altın Konseyi (WGC)’nin güncel verilerine göre dünyada en fazla altın rezervine sahip ilk 10 ülkeye göz atalım.

 

Amerika Birleşik Devletleri 

ABD, 8.133,5 ton ile en fazla altın rezervine sahip ülkedir. Ülkenin altın rezervi, Kentucky eyaletinde bulunan bir askeri üs olan Fort Knox’ta bulunuyor. ABD’nin milli serveti ordu tarafından korunurken, bu büyük rezerv ülkenin sürdürülebilir ekonomisinde önemli bir rol üstleniyor.

 

Almanya 

Almanya listede ikinci sırada yer alıyor. Almanya'nın tüm altın rezervleri Frankfurt am Main'deki Deutsche Bundesbank'ta, Londra'daki Bank of England'da ve Amerika Birleşik Devletleri Merkez Banka’sının New York Şubesi’nde bulunuyor. Almanya’nın altın rezervi toplamı 3.378,2 tondur.

 

İtalya 

İtalya'nın rezervleri tamamen İtalya Bankası'nın kontrolü altındadır. ABD Merkez Bankası, Deutsche Bundesbank ve Uluslararası Para Fonu'ndan sonra, İtalya Merkez Bankası dünyanın en büyük dördüncü altın rezervine sahiptir. Rezervlerin toplamı 2.451,8 tondur.

 

Fransa 

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, Fransa altın satışını tamamen sonlandırdı. Başkan Emmanuel Macron'un emriyle Fransa artık altınını satmıyor, bu da ülkenin en fazla rezerve sahip ülkelerde arasında yer almasını sağlıyor. Fransa 2.435,8 ton altın rezervi ile liste 4. sırada yer alıyor.

 

Çin 

Üç yıllık aradan sonra Çin Merkez Bankası, 2022 yılında Kasım ve Aralık’ta art arda altın alımları yaptı. Bu alımlarla birlikte Çin'in toplam resmi altın rezervi, Ekim ayının sonundaki 1.948 tondan yaklaşık 2.010 ton seviyesine geldi. Bu yüzde 3,2 artışa denk geliyor. Bu atak Çin’i listede 5. sıraya yerleştiriyor.

 

Rusya 

Rusya da son dönemde altın rezervlerini artırmaya başlayan ülkelerden. Bilindiği gibi Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası, ABD ve müttefiki olan ülkeler Rusya’nın dolar rezervlerini dondurmuştu. Ekonomistlerin Rusya’nın Çin gibi dolar hegemonyasından kurtulmak için altın alımlarını hızlandırdığı yönünde yorumları var. Rusya’nın son durumda halen 1498 ton altın rezervi var. Londra Külçe Piyasası Birliği’nin, Rusya'daki altı altın rafinerisini iyi teslimat listesinden çıkardığını da not edelim.

 

İsviçre 

İsviçre dünyanın kişi başına en büyük altın rezervine sahip ülkesi. Rezervler Swiss Bank ile birlikte ve başkent Bern'de Bank of Bundesplatz 1'de tutuluyor. İsviçre'de 1.040 ton altın rezervi yer alıyor.

 

Japonya 

II. Dünya Savaşı Japonya'ya çok ciddi bir zarar verse de, Japon halkı pes etmedi. Çok çalışarak ve ucuz malzemelerle kaliteli üretim yaparak ülkelerini sıfırdan var ettiler. Sıkı çalışmaları ve adanmışlıklarının bir sonucu olarak, Japonya şimdi dünyanın en önemli ekonomileri arasında üçüncü sırada yer alıyor. Japonya ayrıca yaklaşık 765,2 ton ile dünyanın en fazla altın rezervi olan ülkeleri içinde sekizinci sırada yer alıyor.

 

Hindistan 

1,25 milyarlık nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Hindistan, son yıllarda güçlenen ekonomisi ile de dikkat çekiyor. Sağlam ekonomisi bir yana Hindistan toplamda 686 tonluk altın rezervi ile de öne çıkıyor.

 

Hollanda 

Hollanda da önemli miktarda altın rezervine sahip ülkelerden. Hollandalılar kendi ülkelerinde sadece küçük bir miktar altın bulunduruyorlar, geri kalanı ABD ve diğer ülkelerde barındırılıyor. Ülkenin yaklaşık 612,5 ton altın rezervi var.