15.03.2024

Finansal Geleceğinizi
Nasıl Güvenceye Alırsınız?

Finansal açıdan güvende olmak, hemen her anlamda belirsizliklerle dolu olan geleceğe daha kendinden emin, sağlam adımlar ile ilerleyebilmek, pek çok alandaki hedeflerimizi gerçekleştirebilmek için önemli. İdeal bir dünyada, ideal şartlar altında yaşıyor olsaydık dahi geçerli olacak bu önerme, jeopolitik gerilimler ve ekonomik belirsizlikler ile dolu çağımız söz konusu olduğunda daha da önem kazanıyor.

Farklı coğrafyalarda devam eden savaşlar, küresel ölçekte devam eden seçim süreçleri, Çin ekonomisindeki problemler gibi etkenler, sadece ülkelerin merkez bankalarını değil, daha iyi bir gelecek için birikim yapmak isteyen bireyleri de haklı olarak düşündürüyor. Krizler ve belirsizlikler ile dolu bu ortamda istikrarlı bir şekilde birikim yapmak istediğimizde ise, karşımıza bu yazının konusu olan değerli metal altın çıkıyor.

Yüzlerce yıldır dünya ticaret ve ekonomi sahnesinde doldurulamaz bir yere sahip olan altın, bugün hala finansal huzura kavuşmanın en güvenli yollarından bir tanesi... Neden mi? Gelin bir bakalım.


Altın ile Birikim Yapmanın Avantajları 

Devirler değişti, ekonomiler yükselip çöktü, dünya dijitalleşti, herkes 15 dakikalığına ünlü oldu… Buna rağmen aşağı yukarı 2500 yıldır piyasada olan bir metal bugün hala birikim yapmanın en güvenli ve etkili yollarından biriyse, bunun elbette birçok sebebi var. İşte öne çıkan nedenler:

 

1- Altın, Enflasyona Karşı Koruma Sağlar 

Enflasyon, maalesef ülkemizde kimsenin yabancı olmadığı bir kavram. Enflasyonla birlikte paranın alım gücü düşerken, altın genellikle değerini koruma/yükseltme eğilimindedir. Bu sebepten ötürü, altın, geleneksel olarak enflasyon ortamında güvenli bir birikim aracı olmuştur. Bunun en güncel örneklerinden biri de ülkemiz- TÜİK’in verilerine göre enflasyon oranının %64,77 olduğu 2023 yılında, altının %80’e yakın değer kazanmasıdır.

2- Altının Değeri Stabildir 

Para birimlerinin, coin’lerin ve diğer pek çok kıymetin aksine, altın; çağlar boyunca çoğunlukla stabil kalmış, kısa vadede iniş çıkışlar görse de uzun vadede değerini -ve tabii ki prestijini- korumuş, hatta artırmıştır. Bu yüzden, altın, anlaşılır bir şekilde, birikim aracı olarak stabil kıymetleri seçenlerin öncelikli ve biricik tercihi haline gelmiştir.

3- Ekonomik/Jeopolitik Belirsizliklerde Güvenli Liman Olur  

Altın, piyasanın pek de güvenilir olmadığı ekonomik ve jeopolitik belirsizlik dönemlerinde, yatırımcılar için adeta güvenli bir liman işlevi görür. Özellikle de kriz dönemlerinde, dövizde yoğun dalgalanmalar olduğunda; altın, güvenle birikim yapmak için son derece etkili bir araçtır.

4- Varlıkları Korumanın & Sonraki Nesillere Aktarmanın İdeal Yoludur  

Altın, yukarıda saydığımız ve onu avantajlı bir birikim aracı yapan özellikleri ile, bireyler için varlıklarını güvenli bir şekilde saklamanın ve sonraki nesillere aktarmanın ideal yollarından bir tanesi olmuştur. Siz de uzun vadeli birikim yapmayı, özellikle de birikimlerinizi sizden sonra gelecek nesillere aktarmayı düşünüyorsanız; altın, ideal seçenekler arasındadır.

5- Likiditesi Yüksektir  

Özellikle de günümüz ekonomik şartlarında, ne zaman acil nakde ihtiyaç duyacağınızı bilemezsiniz. Altın, likiditesi diğer pek çok kıymete göre yüksek bir birikim aracı olduğundan dolayı, acil ihtiyaç durumlarında oldukça hızlı ve kolay bir şekilde, dünyanın her coğrafyasında anında nakde çevrilebilir.

6- Altın Küresel Çapta Talep Görür  

WGC’nin (World Gold Council – Dünya Altın Konseyi) verilerine baktığımızda, geçtiğimiz yıl, küresel çapta altına olan talepte rekor seviyede artış gerçekleştiğini biliyoruz. Özellikle de hala devam eden jeopolitik gerilimlerin ve Çin ekonomisindeki zayıflamanın etkisiyle git gide daha fazla insanın altına yönetilmesinin bir sonucu olarak 2024’e yüksek fiyatlarla giriş yapan altın, bu talep yoğunluğunu yakın zamanda kaybedecek gibi de durmuyor. Ayrıca, daha önce Minted Blog’ta Altın Piyasalarını Etkileyen 5 Temel Faktör başlıklı yazımızda da bahsettiğimiz gibi, altına kuyumculuk sektöründen ve çeşitli endüstrilerden de global bir yüksek talep olduğunu unutmamak gerekiyor.

 

Minted Güvencesiyle, 7/24 Fiziki Altın Biriktirin!  

Günde bir fincan kahve fiyatına, her ay kolayca altın biriktirme fikri kulağa nasıl geliyor? Siz de belirsizlik ve krizlerin hüküm sürdüğü günümüz ekonomisinde kendinizi finansal anlamda güvenceye almak, geleceğe daha emin adımlarla ilerlemek istiyorsanız, Minted ile 0.1 gram gibi küçük tutarlardan başlayarak altın veya gümüş alıp satabilir, rahatça birikim yapabilirsiniz. Üstelik, Minted hesabınızda biriktirdiğiniz 1 gram ve üzeri altınları, Türkiye’nin neresinde olursanız olun sigortalı kargo güvencesiyle sipariş edebilir, sertifikalı fiziki altınlarınıza kavuşabilirsiniz.

Kredi veya banka kartı ile 7/24 altın alışverişi, aylık otomatik birikim talimatı, işlem ücretsiz altın veya gümüş transferi gibi özellikleriyle değerli metaller ile birikim yapmayı her zamankinden daha kolay ve ulaşılabilir hale getiren Minted’la tanışmak, 10.000’den fazla Minted’lı arasına ücretsiz katılmak için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz:

 

Minted App Store  

Minted Google Play