02.05.2024

Sahte Altınlara Dikkat!

Geçtiğimiz günlerde Minted Blog sayfamızda paylaştığımız "Altın Nerede Saklanmalı?" başlıklı yazıdaa, biriktirdiğimiz altınları saklamanın pratik ve güvenli yollarından bahsetmiştik. Peki özenle saklayacağımız altınlarımızın gerçek olduğundan nasıl emin olabiliriz? Bu, ne yazık ki sorulması gereken bir soru. Öyle ki ekonomideki dalgalanmaların, siyasi gerilimin ve devam eden savaşların körüklediği, yalnızca ülkemize değil dünyaya da hâkim olan belirsizlik ortamı finansal geleceklerini koruma altına almak isteyen bireyleri daha fazla altın almaya yönlendiriyor, piyasada aslında hep var olan bir problem de yeniden -ve maalesef git gide artan bir yoğunlukta- karşımıza çıkmaya başlıyor: Sahte altınlar.

İşte ulusal basında da karşımıza sıkça çıkmaya başlayan piyasadaki sahte altın problemi ve bu konuda yapabilecekleriniz hakkında bilmeniz gerekenler…


Uzmanlar ve Darphane Uyarıyor 

“Düşük ayarlı ürünler kayıt dışı, merdiven altı olarak tabir edilen, mesleğimizle hiçbir ilgisi olmayan kalpazanlar tarafından yapılarak piyasaya sürülmeye çalışılıyor.”

-Mustafa Atayık, İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı

“Üretici ayarını düşük yaptığı için kuyumculara daha düşük fiyattan satıyor. Bu küçük marjları kâr olarak gören bazı kuyumcular da bu ürünleri sahte olduğunu bile bile alıyor ve vatandaşlarımıza satıyor.”

- Abdullah Yasir Şahin, Darphane Genel Müdürü

 

Son günlerde uzmanlardan üst üste gelen uyarılar, piyasaya karışan ve gerçeğinden ayırt edilemeyen sahte altınlarda ciddi bir artış meydana geldiğine işaret ediyor. Bu durum, birikim ve yatırım yapmak için değerli metal altına yönelenlerin -özellikle de güvenilir kaynakları tercih etmezlerse- kolayca karşı karşıya kalabileceği bir risk oluşturuyor.

 

Sahte Altın Hem Alırken, Hem Satarken Zarar Veriyor  

Sahte altın satın alanlar, ilk aşamada, ayarıyla oynanmış ve değeri düşürülmüş “altını” gerçek piyasa fiyatı üzerinden aldıkları için zarar ediyor. Daha sonra, bu sahte altını satmaya çalıştıklarında ise, bu sefer de miktarıyla doğru orantılı olacak şekilde piyasa fiyatının altına satıyor, böylece iki defa zarar etmiş oluyor. Özellikle de yüksek miktarda sahte altın alım satımı, birikim ve/veya yatırım yapanlar için ciddi bir değer kaybı anlamına geliyor.

En Çok Sahtecilik, Gram ve Çeyrek Altında  

Uzmanlar, en çok sahtecilik vakalarının gram ve çeyrek altında ortaya çıktığını söylüyor. Alıcının, saf altın miktarıyla oynanıp ayarı düşürülen bu ürünlerin sahte olduğunu ilk bakışta anlaması maalesef mümkün olmuyor. Altın fiyatlarının yükselişinin yıl sonuna kadar devam etmesinin beklendiği de düşünülürse, alıcı için bu risk yakın zamanda kendiliğinden ortadan kalkacak gibi gözükmüyor. Uzmanlar, sahte altın riskine karşı, altın alacak olanların darphane basımı, sertifikalı ürünleri tercih etmesi gerektiğini belirtiyor.

Sahte Altın Riskinden Minted ile Korunun  

Eğer finansal geleceğinizi güvence altına almak için altın biriktiriyor ve piyasadaki sahte altın riskinden korunmak istiyorsanız, altınlarınızı dilediğiniz zaman, dilediğiniz yerden, Minted Türkiye güvencesiyle satın alabilirsiniz.

Minted Türkiye mobil uygulaması üzerinden, 0.1 gram gibi çok küçük tutarlardan başlayarak biriktirebileceğiniz altınlarınızı, 1 gram ve üzeri miktara ulaştıklarında, Türkiye’nin neresinde olursanız olun sigortalı kargo güvencesi ile sipariş edebilir; her biri sertifikalı olan, ülkenin önde gelen rafinerilerinden Nadir Metal imzası taşıyan fiziki altınlarınıza kavuşabilirsiniz. (Nadir Metal Rafineri, %100 Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA – London Bullion Market Association) sertifikasına sahiptir.) Böylece, belirsizliklerin hâkim olduğu piyasada gönül rahatlığıyla birikim yapabilir, dolandırıcılık riskinden kendinizi koruyabilirsiniz.

Aşağıdaki bağlantıları kullanarak, altın ve gümüş ile geleceğiniz için birikim yapmayı her zamankinden daha kolay ve güvenli hale getiren Minted ile tanışabilir, 20.000’i aşkın Minted’lı arasına hiçbir üyelik ücreti ödemeden katılabilirsiniz:

 

Minted App Store  

Minted Google Play