20.01.2023

Tüm zamanların en değerli altın objeleri

Altın dünyanın her yerinde yüz yıllardır en fazla talep gören değerli metallerin en başında gelir. Dolayısıyla tarih boyunca dünyanın en pahalı objelerinden ve hatta eserlerinden bazıları bu değerli metal kullanılarak üretilmiştir. Altından üretilen objelerin en değerlisi Tayland'ın Bangkok kentindeki yer alan Wat Traimit Withayaram Worawihan tapınağında bulunan 18 ayar Altın Buda heykelidir. Bu heykelin tahmini değeri 250 milyon dolar civarındadır. Gelin dünyanın en pahalı diğer altın objelerine birlikte göz atalım. 

 

10. Ming Hanedanı İbriği – 4,13 milyon dolar 

Daha önce hiç ibrik isimli bir eşya duymamış olabilirsiniz. İbrik aslında basit bir sürahidir. Ancak altından yapılmış bir ibrik, seramikten ya da başka bir maddeden üretilene göre elbette daha değerlidir, üstüne bir de birkaç yüzyıllık bir tarih koyarsanız değeri katbekat artar. 2010'da bir Sotheby’s müzayedesinde satılan Ming Hanedanı İbriği 4,13 milyon dolarlık güncel değeri ile tam da bu tarife uyuyor. Bu değerli eşya, İran işi tasarımı ve değerli taşları sayesinde büyük bir sihirli lamba gibi görünüyor. Altından yapılmış dekoratif sürahi yaklaşık 400 yaşında, bu özellikleri onu eşsiz bir Çin eseri kılıyor.

 

9. Messi'nin Sol Ayak Heykeli – 5,25 milyon dolar  

Son Dünya Kupası’nın sahibi Arjantin Milli Takımı’nın kaptanı Lionel Messi, kuşkusuz dünyanın en popüler sporcularından biri. Messi ile ilgili piyasada satılan hemen hemen her hediyelik eşya haliyle yüksek fiyatlara satılıyor. Bu nedenle çıplak sol ayağının heykelinin yüksek fiyatlar etmesi kimseyi şaşırtmayacaktır. Messi’nin son derece gerçekçi görünen altından ayak heykeli 5,25 milyon dolar ediyor ve listemizde 9. sırada kendine yer buluyor.

 

8. Tac Mahal Kolyesi – 8,81 milyon dolar 

Bugünlerde Tac Mahal'i inşa etmenin maliyeti yaklaşık 1 milyar dolar olurdu, ama neyse ki, aynı adı taşıyan Cartier kolyesi 8,81 milyon dolar gibi çok daha uygun bir fiyat ediyor. 1600'lerden bir pırlanta ve 1970'lerden bir boyun zincirinden oluşan kolye, yakut ve pırlantalarla bezenmiş eşsiz bir hazinedir. Tahmin edebileceğiniz gibi bu değerli taşlar, altın ışıltısını güzel bir şekilde vurguluyor ve bu mücevheri pahalı bir aksesuar haline getiriyor. Tac Mahal Cartier kolyesinin bu kadar değerli olmasının birkaç nedeni var. İlk olarak, elmas, yakut, yeşim taşı ve altın dahil olmak üzere birçok değerli malzemeden yapılmış olması. İkincisi ise bu parçanın yaklaşık 400 yıllık yazılı bir elmas içermesi.

 

7. Niclas Castello'nun Altın Küpü – 11,7 milyon dolar 

2022 yılının şubat ayında Central Park'ta vakit geçiren şanslı kişilerden biri iseniz, parkın içinde karda sessizce duran büyük bir altın küp fark etmiş olabilirsiniz. Alman sanatçı Niclas Castello tarafından yaratılan bu küp yaklaşık 181 kilogram ağırlığında ve 11,7 milyon dolar değerindedir. Hiç şüphe yok ki bu eserin bu kadar pahalı olmasının ana nedeni, yüksek kaliteli altından yapılmış olması.

 

6. Ming Hanedanı Altın Kasesi – 15 milyon dolar 

Altından üretilen, inci ve safir gibi değerli taşlarla süslenmiş Ming Hanedanı’na ait bu süs eşyası zarif ve estetik görünümü ile göz kamaştıran bir eserdir. 2008 yılında bir müzayedede 15 milyon dolara satılan bu değerli eşyayı, tarihi geçmişi ve saf altından üretilmesi gibi özellikleri dünyaca ünlü paha biçilemez bir cazibe nesnesine dönüştürüyor.

 

5. Stuart Hughes Diamond iPhone 5 – 15 milyon dolar 

Telefon kılıfı çoğumuzun bu pahalı akıllı cihazlarımızı korumak amacıyla kullandığımız eşyalardır. Genellikle de telefonumuza ciddi bir rakam ödedikten, sonra kılıfta ucuza kaçarız. Peki lüks ve değerli bir telefon kılıfı kullanmayı kim ister? Stuart Hughes’ın elmas taşlı iPhone 5 kılıfı, kendi kategorisinde ışık saçan bir nesne olarak dikkat çekiyor. İçeriğinde yer alan altın ve elmas taşlar, kılıfı hem değerli hem de çoğu darbeye karşı dayanıklı kılıyor. Ortalama bir telefon kılıfının maliyeti 100 ila 2000 TL arasında değişir. Ancak ortalama kılıflar altından üretilmez haliyle. Ve hiçbiri elmasla kaplı değildir. Stuart Hughes Diamond bu kriterlerin tümünü karşıladığı için doğal olarak en değerliler listesinde yer alıyor.

 

4. Mao Heykeli – 16 milyon dolar  

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mao, Batı kültüründe tartışmalı bir figür olabilir, ancak Çin'de yaşayan birçok insan ona hala saygı duyuyor. Sonuç olarak, 2013 yılında bu siyasi figürün altın heykelinin açılışı yapıldığında, heykel kısa süre içinde Çin vatandaşları arasında bir cazibe merkezi haline geldi. Altın bir sandalyede oturan Mao'nun bu tasvirinin değeri tam 16 milyon dolar. Tabii ki, Çin Komünist Partisi (ÇKP) için kültürel önemi nedeniyle, muhtemelen hiçbir zaman zengin bir iş adamının oturma odasında olmayacak. Diğer yandan 20 sanatçıdan oluşan bir ekibin 16 milyon dolarlık heykeli tamamlamasının sekiz ay sürdüğünü not edelim.

 

3. 1933 Double Eagle Altın Para– 18,87 milyon dolar 

Kağıt paralardan önce dünyada altın paralar yaygın biçimde kullanılıyordu. 1933 Double Eagle altın parası ise döneminin en değerlisi olarak dikkat çekiyor. 2021'de bu madeni paralardan biri, 18,87 milyon dolarlık liste fiyatıyla açık artırmaya çıktı ve bu da onun içerdiği altın miktarından çok daha değerli olmasını sağladı. Bu madeni para, birçok insanın altın stokladığı Büyük Buhran sırasında basıldı ve piyasaya sürüldü. Fenomen obje, ABD Darphanesi’nin altın para yaratma uygulamasının sona ermesine yol açtı. Bu haliyle, 1933 Double Eagle, türünün son örneklerinden biri olarak tarihsel açıdan önemli bir nesne olarak sahip olduğu yüksek değeri ile listemizde yer alıyor.

 

2. Henry Graves Jr. Süper Cep Saati – 24 Milyon dolar 

Henry Graves Jr. Supercomplication saatine sahip olmak, zamandan çok daha fazlasına sahip olmak demek. Bu, 20. yüzyılın başlarında yaratılan en gösterişli ve en karmaşık saat olabilir. Saf altından yapılmış bu tarihi eser doğru çalışan bir gök haritasına, Westminster çanlarına ve 22. yüzyıla kadar doğruluğunu kanıtlamaya devam edecek bir dahili takvime sahiptir. Zanaatkarların bu saati yaratması yedi yıl sürdü. Tabii ki, bu benzersiz özelliklerin bir bedeli var. Bu saat 2014 yılında müzayedeye çıktığında 24 milyon dolara satıldı ve şu anki sahibi muhtemelen çok daha yüksek bir fiyata satmak ister.

 

1. Altın Buda Heykeli – 250 milyon dolar 

Dünyadaki en pahalı altın eşya Altın Buda heykelidir. Pek çok Buda heykeli değerli malzemelerden yapılmış olsa da, hiçbiri Wat Traimit Withayaram Worawihan'da bulunan kadar zarif ve pahalı değildir.

Bu devasa heykel 250 milyon dolar değerinde ve yapılışı 13. ve 15. yüzyıllara kadar uzanıyor. Yani, sadece popüler bir dini figür şeklindeki altın bir hazine değil, aynı zamanda tarihi bir eserdir. Çökmekte olan Bangkok tapınağının içinde yer alan heykel 5,5 ton ağırlığındadır. Bu haliyle heykel gezegenin tüm altın rezervinin makul bir yüzdesini oluşturuyor. Bu bile onu tek başına değerli yapıyor. Buda'nın bir temsili olması ise heykeli daha paha biçilmez kılıyor.