17.03.2025

Bereketi Paylaşmak: Altınla Zekât Vermek Mümkün mü?

İslamiyet’teki önemli kavramlar arasında yer alan sadaka ve zekât, özellikle de Ramazan ayında çokça gündeme gelen konular. Her yıl olduğu gibi, bu Ramazan’da da pek çok birey, imkânlarının izin verdiği ölçüde ihtiyaç sahiplerine sadaka ve zekât veriyor.

Siz de Ramazan’da ihtiyaç sahiplerine küçük ama anlamlı bir yardımda bulunmak, onlara maddi anlamda destek olurken manevi yanınızı kuvvetlendirmek istiyorsanız; değerli metal altın, bu hayırlı gelenek için ideal tercih olabilir. Altın ve sadaka/zekât hakkında merak ettiklerinizi, ayrıca dijital çağda altınla nasıl kolayca zekât verebileceğinizi, ilerleyen satırlarda bulabilirsiniz.

Ramazan’da Yardımlaşma ve Altın Zekâtı Geleneği

Ramazan ayı, her zaman yardımlaşma ruhunun öne çıktığı, paylaşmanın güzelliğinin tüm ülkede hissedildiği bir dönem olmuştur. Bireylerin etraflarındaki ihtiyaç sahiplerine, kendileri kadar talihli olmayanlara hem maddi hem de manevi yardımda bulunduğu bu özel zamanda, sadaka ve zekât da bu yardımların en somut örnekleridir.

İslâm’ın beş şartından biri olan zekât, basitçe, asıl ihtiyaçlarını aşan bir miktar varlığa sahip kişilerin, belli sınırlar dahilinde, sahip olduklarının bir kısmını ihtiyacı olanlara vermesidir.

Sadaka ise, kelime olarak zekât ile aynı anlama gelse de, dinen şart koşulmamış, gönüllü yapılan yardım anlamında kullanılır.

Kur’an’ın belli başlı âyetlerinde, altın ve gümüşe zekâtı verilebilecek mallar olarak atıfta bulunulmuştur. Tarihe baktığımızda da, İslamiyet’in erken dönemlerinde altın (dinar) ve gümüşün (dirhem) para olarak kullanıldığını, ve sadaka ve zekât için de tercih edildiğini görüyoruz. Hz. Muhammed’in de, altın ve gümüşü zekât ve sadaka olarak ihtiyaç sahiplerine dağıttığı bilinir. Kısacası, altın ve gümüş, İslam geleneğinde ihtiyaç sahiplerine yardım amacıyla sıklıkla tercih edilen değerlerdi.

Zekât Verirken Altın Tercih Etmeniz İçin 4 Sebep

İşte altınla zekât vermeniz için öne çıkan nedenler:

  • Değerini Korur – Altın, enflasyona karşı dayanıklılığıyla bilinir. Uzun vadede değerini kaybetmediği gibi, artırma eğilimindedir.
  • Finansal Belirsizlik ve Krizlerden Etkilenmez – Jeopolitik krizler ve ekonomik belirsizlik ortamları, nakit paraların değerini kolayca düşürebilir. Bu, güvenli liman altın için geçerli değildir.
  • Kolayca Nakde Çevrilebilir – Altın, yukarıda saydığımız sebeplerden ötürü nakitten daha güçlü bir birikim aracıdır. Yine de ihtiyaç sahipleri, altını diledikleri zaman kolayca nakde çevirebilirler.
  • Fıkhi Geçerliliğe Sahiptir – Altın, Hz. Muhammed döneminde zekât aracı olarak kullanılmıştır.

Altın Zekâtı Nasıl Hesaplanır?

Dinen, altın zekâtı, 24 ayardan 80,18 gram altın değeri üzerinden hesaplanır. Buna göre bireyler, ağırlığı ve ayarından bağımsız toplam altınları veya diğer birikimleri 24 ayardan 80,18 gram altın değerine ulaştıktan bir yıl sonra, zekât vermelidir. Zekât oranı ise 40’ta 1 (%2,5) olmalıdır. Örneğin, 100 gram altını olan biri bunun %2,5 kadarını, yani 2,5 gram altın veya karşılığı kadar parayı zekât olarak vermelidir.

Sadaka ise, zekâtın aksine farz değildir. Tamamen bireysel bir tercih olduğundan miktarı da isteğe göre belirlenebilir.

Ramazan Bayramı’nda Altın Hediye Etme Kültürü

Altın; nadir oluşuyla, ışıltısıyla, azalmayıp artan değeri ve nesilden nesle aktarılabilmesiyle, her zaman verilebilecek en şık ve anlamlı hediyelerden biri olmuştur. Bu sebeple, geçmişten günümüze, Ramazan’da altın hediye etme geleneği de kültürümüzün önemli bir parçası olmayı sürdürmüştür.

Geçmiş yüzyıllarda Osmanlı padişahlarının ve saray eşraflarının halka altın sikkeler dağıttığı gibi, günümüzde de aile büyükleri çocuklarına, torunlarına, genç akrabalarına altınla harçlık vermektedir. Kısacası bir sevgi ve bereket sembolü olan altın, aynı zamanda hediye edilen kişinin geleceğine de bir katkı sağladığından, son derece anlamlı bir hediye olarak Ramazan geleneğindeki yerini hala korumaktadır.

Dijital Çağda, Altın Zekâtı Vermek Hiç Olmadığı Kadar Kolay!

Dijital çağda altın zekâtı yapmanın kolay ve güvenilir bir yolu var. Siz de Minted ücretsiz mobil uygulaması üzerinden, bu Ramazan’da çevrenizdeki ihtiyaç sahiplerine yalnızca birkaç dokunuşla altın ya da gümüş transferi yapabilirsiniz. Böylece zekât ya da sadaka gönderebilir, ya da küçüklere, gençlere anlamlı bir Ramazan Bayramı hediyesi verebilirsiniz. Minted ile nasıl hediye altın gönderebileceğinizi detaylı bir şekilde öğrenmek için, Hediye Altın Transferi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Ayrıca Minted mobil uygulaması ile geleceğinize de yatırım yapabilir, aylık otomatik altın birikim talimatı verebilirsiniz. Ayda yalnızca 0.1 gram altın (yaklaşık 300 küsür TL) gibi uygun miktarlardan başlayarak düzenli altın biriktirebilir finansal geleceğiniz için küçük ama anlamlı bir adım atabilirsiniz. 50.000’den fazla kişinin 7/24 kullandığı Minted’ın ücretsiz mobil uygulamasını, aşağıdaki adresler üzerinden indirebilirsiniz:

Minted App Store

Minted Google Play

Yasal uyarı: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.