01.06.2024

Portföy Nedir? Yatırım Sepetinde Altının Yeri

Portföy, yatırımla ilgilenen ya da ilgilenmeyen herkesin duyduğu, fakat isabetli birikim ve yatırım kararları alabilmek adına ne olduğu ve nasıl yapılacağı konusunda daha fazla bilgi sahibi olunması gereken bir kavramdır. Öyle ki, finansal geleceğimizi güvence altına alabilmek, günümüzdeki ekonomik/jepolitik belirsizlik ve kriz dönemlerinde, her zamankinden önemli olduğu gibi, hiç olmadığı kadar da dikkat gerektiriyor.

Bu bağlamda iyi bir temel oluşturabilmesi adına, bu yazımızda portföyün ne olduğundan, yatırım sepeti yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiğinden, ve değerli metal altının yatırım sepetlerinde sahip olduğu önemli rolden bahsettik.


Portföy Nedir?  

"Banka, simsar veya bir aracı kuruluşun kendi elinde tuttuğu, istediği gibi tasarruf ettiği menkul değerler toplamı.”

Türk Dil Kurumu’nun bu tanımı yeteri kadar doğru olsa da, biraz daha açmakta fayda var. Portföy kavramı, bir bireyin, kâr sağlamak amacıyla elinde bulundurduğu farklı yatırım araçlarının toplamını ifade eder. Örneğin bir yatırımcının elinde belli miktarlarda altın, gümüş, döviz, hisse senedi ve tahvil varsa, bu koleksiyon onun portföyünü oluşturur. Yatırımcılar, portföylerini kendileri yönetebilecekleri gibi, bu konuda uzman birey ve kuruluşlardan da yardım alabilir. Özellikle bu alanda yeni olan kişiler için profesyonel danışmanlık tavsiye edilen bir yaklaşımdır.

Portföy dendiğinde akla genelde ilk olarak az önce saydıklarımıza benzer araçlar gelse de, aslında paraya çevrilebilecek; kısa, orta ya da uzun vadede değeri artarak kâr getirebilecek gayrimenkul, sanat eseri, antika nesneler, lüks saatler gibi pek çok varlık, bu finansal koleksiyonun bir parçası olabilir. Bu da bizi bir sonraki konumuza, portföy çeşitlendirme ve yatırım sepeti başlığına getiriyor.
 

Yatırım Sepetinde Çeşitliliğin Önemi

Geleneksel tanımı birden fazla yatırım aracının bir araya gelmesi şeklinde olsa da, aslında teknik olarak, portföy tek bir finansal varlıktan da oluşabilir. Ne var ki, bu tavsiye edilen bir uygulama değildir.

Portföyünüzü çeşitlendirmenin size sağlayacağı en önemli avantajlardan bir tanesi, riski azaltmak olacaktır. Farklı yatırım/birikim araçlarının farklı getiri ve riskleri olabileceğinden, tüm sahip olduğunuz birikimi sadece bir araçta değerlendirmek yerine, birden fazla yatırım/birikim ürününün bir araya geldiği, çeşitli ve dayanıklı bir yatırım sepeti oluşturabilirsiniz. Bu sayede, portföyünüzdeki bir yatırım ürünü piyasalardaki ani dalgalanmaların, ekonomik dengesizliklerin etkisiyle değer kaybettiğinde, koleksiyonunuzdaki diğer ürünler ile zararınızı azaltabilir, hatta artıda kalabilirsiniz. Ya da belli bir yatırım enstrümanı piyasalarda yükselişe geçtiğinde, kâra geçmek için geç kalmamış olursunuz.

Yatırım Sepeti Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Portföy çeşitlendirmenin, farklı araçların bir araya geldiği bir yatırım sepeti yapmanın neden önemli olduğundan bahsettik. Tabii yatırım sepeti yapmak, yalnızca çeşitli finansal araçları rastgele bir araya getirmekten ibaret değil- olmamalı. Gelin, yatırım sepetimizi oluştururken ve yönetirken, sepetteki ürün ağırlıklarına karar verirken, dikkat etmemiz gerekenlere kısaca bir bakalım…

Hedef & ihtiyaçlarınız - Kimisi 10 yıl sonrasını -örneğin çocuğunun üniversiteye başlayacağı dönemi-düşünerek yatırım yaparken, kimisi daha kısa süreli getirilere ihtiyaç duyabilir. Ne kadar vadeye ihtiyacınız olduğu, tercih edeceğiniz araçlar ve sepetinizdeki oransal dağılım üzerinde önemli bir rol oynar.

Farklı yatırım araçları - Yatırım/birikim araçlarının getiri süreleri, miktarları, istikrar ve riskleri farklıdır. Örneğin tarihin her döneminde değerini koruyan altın en sallantılı ekonomik koşullarda dahi finansal anlamda güvenli bir liman olarak görülürken, kripto paralar ya da hisse senetleri için aynısını söylemek mümkün değildir. Yatırım araçları hakkında ne kadar bilgi sahibi olursanız, ihtiyaçlarınıza o kadar uygun sepetler oluşturabilirsiniz.

Likidite - Kimi yatırım sepetleri, likidite ön plana alınarak oluşturulur. Burada amaç, varlıkların hızlı bir şekilde, doğrudan nakde çevrilebilmesidir. Yoğun bir şekilde alım satımı yapılan hisse senetleri veya 7/24 alıp satabileceğiniz değerli metaller altın ve gümüş, likiditesi yüksek araçlara örnek olarak gösterilebilir. Siz de yatırım sepetinizi oluştururken, ne ölçüde likiditeye sahip olmak istediğinizi göz önünde bulundurmalısınız.

Risk toleransınız - Kendi risk toleransınızın farkında olmak, yani bir yatırım aracını tercih ederken ne kadar risk alabileceğinizi bilmek, kayıpları önleyebilmek adına önemlidir.

Düzenli takip - Yatırım sepetiniz statik kalmak zorunda değildir. Portföyünüzü -ve elbette piyasaları- mümkün olduğunca düzenli olarak takip etmeniz ve gerektiği zamanlarda doğru alım – satım kararlarını verebilmeniz gerekir. Tabi bunu söylemek yapmaktan çok daha kolay olduğu için, portföy yönetiminde uzman desteği de alabilirsiniz.

Bu temel bilgiler ışığında, verimli bir yatırım sepeti oluşturma sürecinin, pek çok değişkenin dikkate alındığı kapsamlı bir analiz ile yapılması gerektiğini de belirtelim. Kişinin yaşı, ekonomik durumu, medeni hali, çocuklarının olup olmadığı, kısa/orta/uzun vadeli gelecek ve kariyer planları gibi pek çok etken, bir yatırım sepeti oluştururken göz önüne alınmalıdır. Başka bir deyişle, yukarıda saydığımız maddeler genel prensipler olarak kabul edilebilir, fakat sonunda herkes için ideal yatırım sepeti farklı ögelerden oluşabilir.

 

Yatırım Sepetinizi Altınla Güvenceye Alın

Minted Blog’da yayınlanan önceki yazılarımızda da değindiğimiz gibi, altın; değerinin yüksek oranda stabil kalması, enflasyona karşı koruma sağlaması, ekonomik belirsizliklerde güvenli liman görevi görmesi ve tüm bunlara ek olarak yüksek likiditeye sahip olması ile, geçmişte olduğu gibi günümüzde de en popüler ve geçerli birikim/yatırım araçlarının başında geliyor. Bu yüzden, birden fazla enstrümandan oluşan yatırım sepetlerini altının değerli ağırlığıyla güvence altına almak, özellikle de günümüz ekonomik koşullarında oldukça mantıklı bir yaklaşım olarak kendini gösteriyor. Bir diğer deyişle, sepetinizde yüksek oranda altın tercih ederek portföyünüzü çok daha değerli, çok daha güvenli hale getirmeniz mümkün.

Eğer siz de içinde bulunduğumuz ekonomik belirsizlik ve kriz ortamında yatırım sepetinize altın ile değer ve dayanıklılık kazandırmak istiyorsanız, Minted’in ücretsiz mobil uygulamasını indirebilir, 5 Adımda Düzenli Altın Birikimi Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızda da bahsettiğimiz basit adımları izleyerek, 200 TL gibi uygun fiyatlardan başlayacak şekilde düzenli altın biriktirmeye başlayabilirsiniz!

Aşağıdaki bağlantıları takip ederek 20.000’den fazla Minted’lı arasına ücretsiz katılabilir; kredi veya TL bakiyeniz ile 7/24 altın-gümüş alışverişi, aylık otomatik birikim talimatı, işlem ücretsiz altın ya da gümüş transferi gibi avantajlarla geleceğinize yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.

 

Minted App Store  

Minted Google Play